KRIMIONLINE, KRIMI ZPRÁVY, KRIMI VIDEA, KRIMI PLUS

KRIMIONLINE.cz

KRIMI ZPRÁVY ONLINE

krimi zprávy

ČLÁNKY

Hlídka nevyjela k ženě, která zbytečně vykrvácela. Pykat bude jediný policista

Za naprosto zbytečnou smrt ženy (49) ze Vsetína z letošního března, na jejíž závažný tísňový telefonát operační důstojníci policie ve Zlíně zapomněli a ona pak vykrvácela, bude pykat pouze jediný policista.


Inspekce policie sice podle zjištění Práva chtěla obvinit všechny operační důstojníky, kteří měli v osudný večer službu, státní zástupce z Brna-venkov měl prý ale jiný názor.

Podle informací Práva určil stejně jako experti z ministerského odboru bezpečnostní politiky za hlavního viníka tragédie právě toho policistu, který si vyslechl tísňové volání ženy žádající o pomoc proti jejímu opilému agresivnímu manželovi (44). Mohl prý rovnou poslat na místo hlídku a nepředávat získané informace do počítače jiným operačním důstojníkům.

„V tomto týdnu jsme podali návrh na zahájení trestního stíhání pro nedbalostní trestný čin, a to na operačního důstojníka, který přijímal telefonát poškozené. U ostatních policistů byl případ odložen,“ řekl včera Právu šéf policejní inspekce Dušan Brunclík.

Hrozí mu tři roky

Doplnil, že státní zástupce zatím o nynějším návrhu inspekce nerozhodl, nicméně v případě obvinění a následného soudního řízení by policistovi hrozily až tři roky vězení. „Je podezřelý z trestného činu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti,“ upřesnil Brunclík.

Jak už Právo jako první informovalo, vše začalo letos 19. března, kdy zmíněný důstojník z operačního střediska zlínské krajské policie přijal v 19.09 hovor od ženy, která v něm oznamovala, že ji partner doma ohrožuje nožem. V té době přitom ještě žádné bodnutí a tedy smrtelné zranění neměla.

Informace o situaci i adresu poškozené pak zanesl písemně do systému s upozorněním, že jde o prioritní věc. Odeslal ji následně kolegům ze vsetínského operačního střediska, kteří přitom sídlí ve stejné budově ve Zlíně.

V osudnou chvíli prý ve vsetínském středisku pracovali tři policisté, kterým se objevil na počítači červený vykřičník a zvukové varovné upozornění na nahlášenou událost. Jenže všichni údajně právě řešili jiné věci a dva z operačních důstojníků se prý začali přít, kdo si případ převezme. Nemohli se ale dohodnout, a protože počítač stále vydával výstražné znamení, třetí z policistů ho vypnul tak, že v systému potvrdil přijetí oznámení.

Údajně si myslel, že se pak dva zbylí policisté rychle domluví, kdo se věcí bude zabývat. Jenže když si asi po 40 až 45 minutách na hlášení vzpomněl a zeptal se ostatních policistů, kdo případ dělá, s hrůzou zjistil, že nikdo.

Zalarmoval hlídku z místního oddělení ve Vsetíně, jenže když dorazila na místo činu, žena už umírala po bodnutí kuchyňským nožem do stehenní tepny.

Měl to řešit sám

I když to na první pohled i dle původního mínění inspekce vypadá, že se pochybení dopustili především policisté, kteří měli mít vsetínský region na starosti a již se nedohodli na tom, kdo se bude oznámením ženy zabývat, odborníci z ministerstva vnitra byli jiného názoru.

Podle informací Práva totiž v rámci znaleckého zkoumání uvedli, že hlavní vinu nese právě ten policista, který s poškozenou osobně hovořil. Měl prý její urgentní žádost řešit rovnou sám, nikam získané informace nepředávat a okamžitě na místo činu poslat hlídku. Bylo údajně jeho chybou, že se spolehl na kolegy z operačního střediska, kterým oznámení poslal přes počítač, a že si pak nepohlídal a nezkoordinoval jejich další postup.

Pokud by totiž policisté na místo vyrazili okamžitě, zřejmě by buď rovnou útoku partnera zabránili, nebo by mohli včas zastavit rozsáhlé krvácení a zachránit ženě život. Její partner nyní čeká ve vazbě na soud. Hrozí až 15 let vězení za ublížení na zdraví s následkem smrti.


(Zdroj: Krimi Zprávy Vsetín)


krimi pátrání

PÁTRÁNÍ PO OSOBÁCH


ČORBA LADISLAV
* 18.3.1963 hledaný

DUCHOŇ KAREL
* 19.1.1990 hledaný

FILIP MIROSLAV
* 28.12.1955 pohřešovaný

ILIEVA MARIA METODIEVA
* 16.11.2007 hledaná

JANDOVÁ KATEŘINA
* 23.8.1991 hledaná

KMOCH PAVEL
* 8.6.1971 hledaný

LOKAJÍČEK LADISLAV
* 20.3.1999 hledaný

POPOVICI MARK
* 5.11.2018 pohřešovaný

RAETHER MICHAL
* 17.10.1986 pohřešovaný

RAKAŠ PATRIK
* 13.1.1993 hledaný

ŠIMKOVÁ KLÁRA
* 30.11.2006 hledaná

(Zdroj: Policie ČR www.policie.cz)

krimi zprávy

KRIMIONLINE.cz

Praha Brno Ostrava Plzeň Liberec Olomouc Ústí nad Labem České Budějovice Hradec Králové Pardubice Havířov Zlín Kladno Most Karviná Opava Frýdek-Místek Karlovy Vary Teplice Děčín Jihlava Chomutov Jablonec nad Nisou Přerov Prostějov Mladá Boleslav Česká Lípa Třebíč Třinec Tábor Znojmo Příbram Cheb Orlová Kolín Trutnov Písek Kroměříž Šumperk Vsetín Valašské Meziříčí Litvínov Uherské Hradiště Hodonín Český Těšín Břeclav Krnov Litoměřice Sokolov Nový Jičín